Opstellingen

Meedoen aan een bijeenkomst familieopstellingen kan een waardevolle ervaring zijn om aan jezelf te werken. Tijdens een opstelling ontstaan nieuwe inzichten in familiepatronen, relaties en niet verwerkte gebeurtenissen. 

Hoe gaat een opstelling in zijn werk? Er is altijd een vraagsteller en er zijn representanten. We formuleren eerst een duidelijke vraag. Daarna stellen we vast welke personen zullen worden gerepresenteerd in de opstelling om helder te krijgen wat er aan de hand is. De aanwezige deelnemers worden uitgenodigd om iemand te representeren, maar dit is nooit verplicht. Dan zet de vraagsteller de representanten in de ruimte neer zoals hij/zij vindt dat de situatie is. Met deze 'opstelling' gaan we verder werken. 

We kunnen het verleden niet veranderen. Maar, je kunt wel nieuwe inzichten krijgen door te zien wat er gebeurt in de opstelling. En dat is waar het om draait! De representanten kiezen voor een nieuwe plek of ze gaan dingen zeggen. Vaak zegt hun lichaamshouding en gezichtsuitdrukking ook heel veel. Door de veranderende dynamiek in de opstelling krijg je een nieuwe blik op je situatie en daardoor komt er ruimte voor acceptatie, heling, verwerking en kan je nieuwe keuzes maken. 

Iedereen kan hier aan meedoen, ook als je het nog nooit gedaan hebt. Het is verrassend hoe gemakkelijk mensen een onbekende kunnen representeren! 

De datums voor de opstellingsdagen vind je in de agenda.