Wat is Systemisch Werk?

Mensen, en ook dieren, zijn met elkaar verbonden in de diverse groepen waarin ze leven. Om te beginnen in hun geboorte-gezin, later ook op school, met vrienden, op een sportvereniging, werk, eigen gezin. Zo kun je nog veel meer groepen verzinnen waarin je verbonden bent met anderen. Deze groepen noemen we systemen. 

In deze systemen gebeurt van alles. De onderdelen, lees de mensen, zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Een deel van deze verbindingen zit verborgen onder de oppervlakte zoals het wortelnetwerk van bomen. Dit noemen we de onbewust laag en de invloeden noemen we systemische krachten. Deze krachten kunnen prima in orde zijn, dan is er niks aan de hand en zit je waarschijnlijk lekker in je vel. Maar het kan ook voorkomen dat ze voor verstoringen zorgen doordat personen in dat systeem met onverwerkte emoties rondlopen bijvoorbeeld. En dat kan problemen veroorzaken. In de relatie met de andere mensen van de groep of voor jezelf. Omdat ze vaak in de onbewuste laag spelen is het zo moeilijk om te begrijpen waar de problemen vandaan komen. Zonder goed inzicht is het lastig om aan de oplossing te werken. 

Dan kan het nuttig zijn om de methode van systemisch werk in te zetten. Daarin gaan we op onderzoek naar de verstoring(en) in de onbewuste laag. Door het nabootsen van de systemen met het neerzetten van opstellingen creëren we nieuwe inzichten. Daardoor krijg je de kans om met een nieuwe, andere blik te kijken naar je situatie.  Vanuit deze nieuwe inzichten kunnen we gaan bewegen naar de oplossing.

Er zijn een aantal manieren om systemisch werk in te zetten. Via het doen van (familie) opstellingen of via een meer persoonlijke manier, 1 op 1 coaching. Voor meer informatie over deze bijeenkomsten en de coaching verwijs ik de bijbehorende pagina's op mijn website.


Wil je graag meer weten en mij persoonlijk spreken? Stuur me gerust een berichtje of bel me op.